«Единое окно» определяется как механизм, позволяющий сторонам, участвующим в торговых и транспортных операциях, представлять стандартизированную информацию и документы с использованием единого пропускного канала в целях выполнения регулирующих требований, касающихся импорта, экспорта и транзита»

РЕКОМЕНДАЦИЯ ЕЭК ООН № 33

НОВІ ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ СУДЕН І ВАНТАЖІВ У МОРСЬКИХ ПОРТАХ НАБУЛИ ЧИННОСТІ ТА ОТРИМАЛИ ПІДТРИМКУ БІЗНЕС-СПІЛЬНОТИ


Постанови Кабінету Міністрів України №483, 491 і 492 від 07.07.2015 щодо дерегуляції в морських портах були опубліковані та вступили в силу в п’ятницю, 24 липня. Про це повідомив Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Постановою №491 скасовується, зокрема, комісійний контроль на борту суден, вводиться автоматизований радіологічний контроль вантажів та електронний документообіг в портах, спрощуються процедури оформлення яхт. На запровадження цих нововведень відводиться 45 днів з дати їх публікації.

Крім того, урядовою Постановою №483 забезпечується рівний доступ до портової інфраструктури всіх портових операторів шляхом введення уніфікованого тарифу. Постанова №492 відтепер регулює скасування процедури обов’язкового контролю ізольованого баласту, яка раніше створювала широке поле для маніпуляцій. Це нововведення отримало особливе схвалення з боку Європейської Бізнес Асоціації.

«Цей крок приводить українське законодавство у відповідність до європейських норм та знищує можливості для корупційних явищ. Європейська Бізнес Асоціація підтримує запроваджені Мінінфраструктури дерегуляторні заходи та пропонує спільно ініціювати зміни до митних процедур, зокрема, щодо контролю тривалості митних формальностей та зменшення кількості документів, що мають подавати вантажоперевізники», - зазначила координатор Комітету з логістики ЄБА Юлія Маліч.

Міністр інфраструктури висловив особливу подяку Кабінету Міністрів України та особисто Прем’єр-Міністру Арсенію Яценюку за прискорення процесу запровадження дерегуляторних заходів на законодавчому рівні.

«Зміни, які спростять ведення бізнесу в портах, здійснені спільними з урядом зусиллями неймовірно швидко, незважаючи на великий спротив. Для бізнесу економічний ефект від дерегуляції складе мільярди гривень. Компанії зекономлять ці кошти, адже більше не потрібно буде оплачувати простій суден та платити хабарі в портах», - зазначив Андрій Пивоварський.

За словами Міністра, з боку відомства вже вжито всіх необхідних заходів задля дерегуляції в портах. Наступними мають стати кроки з боку Державної фіскальної служби щодо реалізації концепції електронної митниці, вироблення єдиного підходу до визначення митної вартості, створення єдиного казначейського рахунку тощо.